Veel mensen hebben een beperkte opvatting van wat minimaliseren is. Er wordt dan gezegd: ‘Ik ga eens flink opruimen en spullen die ik niet meer gebruik, die doe ik weg.’ Tja. Dat is helemaal waar. Maar veel belangrijker is ‘t om te zorgen dat er geen nieuwe overbodige spullen je huis binnen komen. Dat lijkt eenvoudig, maar dat kan nog knap lastig zijn…
- Want stel nou dat je altijd al een koopjesjager was? Dan zal je dus moeten veranderen. Je gaat voortaan niet per se voor goedkoop, maar voor dat wat nodig is. Dat vraagt om enige oefening.
- En wat nou als je bekend staat als iemand die ‘altijd wel wat kan gebruiken’. Dan moet je dus heel nadrukkelijk aangeven dat je niet meer op al die spullen zit te wachten. Vooral bij directe familie kan dat moeilijk zijn. Neem je moeder of zus. Je hoort het hen zo zeggen… ‘Neem toch mee, da’s altijd handig!’
- Wat als je altijd al zegeltjes spaarde in de supermarkt? En ik denk ook even aan de actiezegels voor handdoeken, bewaardozen en messensets. Dan moet je vanaf nu gewoon consequent néé zeggen tegen de caissière. Da’s wel even wennen…
- En wat nou als je gevoelig bent voor de actie ‘twee voor de prijs van één’? Het kost waarschijnlijk moeite om kritisch te worden en te zeggen: ‘Ik heb ‘t echt niet nodig!’. Maar het is wel nodig…
- Wat nou als winkelen jouw hobby was? Dan moet je dus een andere invulling voor je zaterdagmiddag gaan vinden. Wat ga je verzinnen?
- Wat nou als je graag rommelmarkten en kringloopwinkels bezoekt? Wat nou als je bijna altijd iets bijzonders vindt? Da’s een valkuil. Misschien moet je die markten een tijdje niet meer bezoeken. Of juist alleen als verkoper.
Hoe dan ook vraagt minimaliseren om een gedragsverandering. Het is een weg van vallen en opslaan. Toch hoeven we niet te somberen. Die nieuwe aanpak gaat je veel brengen, maar dat merk je pas later. Bedenk bij alle genoemde suggesties: je hebt zóveel te winnen. Minder is echt meer.