Morgen is het Koningsdag. Een mooi moment om afscheid te nemen van overbodige spullen. Want overal worden weer vrijmarkten gehouden. Zorg dat je er op tijd bij bent, bereid je voor, want een goede voorbereiding is het halve werk.
Normaal gesproken is de belangrijkste vraag bij het minimaliseren: wat wil ik graag houden? Wat heeft nog waarde voor mij? Als een taxateur beoordeel je alles in huis. Omwille van de tijd draaien we de methodiek een keertje om. Want als je morgen al op de vrijmarkt wilt staan, dan moet je snel een aantal overbodige spullen selecteren. En dat is eigenlijk heel simpel: kies dingen die weg kunnen. Hoe? Ik leg het hieronder uit.
- Zoek eerst een oud krat of een kartonnen doos. Selecteer daarna – al lopende door je huis – in elke ruimte of kamer minimaal drie spullen waar je best zonder kunt.
- Woonkamer: welke decoratieve dingen kunnen weg? Op welke spullen ben je eigenlijk al uitgekeken? Misschien denk je: ‘Ja maar, ze hebben geld gekost… Wat als ik ze toch…’ Wees ferm. Denk aan je doel. Je wilt minder spullen, je hebt nu de kans om er snel vanaf te komen.
- Keuken: kies drie glazen waar je nooit uit drinkt.
- Slaapkamer: kies drie kledingstukken in je kast die je in het afgelopen jaar niet hebt gedragen.
- Speelgoed: vraag aan je kinderen welke drie dingen je mag verkopen.
- Zolder: selecteer drie dingen waarvan je weet dat een ander die graag wil hebben. Ga geen dozen openen, daar heb je de tijd niet voor. Kies drie voorwerpen uit de losse spullen op zolder.
- Loop tot slot naar je schuurtje, garage of berging. Kies drie bloempotten of vazen die weg kunnen.
Herhaal deze ronde door je huis zo vaak als je wilt en kunt. Als je genoeg bij elkaar hebt om een paar dozen te vullen, dan ben je klaar voor de vrijmarkt. Heb je daar niet zo’n trek in, dan is er nog een alternatief. Spreid een kleed uit voor het huis of op de oprit. Leg alle spullen daar neer en zet er een bordje bij met de tekst: ‘Gratis meenemen’. Het is heel leuk om een ander blij te maken met spullen. Bedenk ook: het is beter om te geven dan te krijgen. Zo’n bordje werkt ook prima op de vrijmarkt. Gun een ander ook wat.
Code Oranje
Maar ik schreef het al eerder deze week: het is Code Oranje. Waak ervoor dat je niet andermans meuk over gaat nemen. Als je wat meeneemt, bedenk dan heel goed of je het kunt gebruiken. Ik heb al vaker geschreven over mijn boodschappen- of wensenlijstje. Als ik iets nodig heb, dan schrijf ik het op. Van sokken tot fietszitjes. Ik check op markten vaak even mijn briefje: heb ik nog iets nodig? En voor al het overige geldt: ik heb al genoeg.
Grabbelton
Zoek tot slot met je kinderen een flink aantal kleine speelgoedjes bij elkaar. Poppetjes, beestjes, puntenslijpers, bellenblaaspotjes en wat al niet meer. Al die dingen die ze bij traktaties of spaaracties in de supermarkt krijgen. Rol die spulletjes in repen oud papier. Kies een leuke bak of ton en vul die met stukjes krantenpapier. Bordje erbij: ‘Grabbelen voor 10 cent’. Dat werkt altijd. En spreek met je kinderen af dat ze het verdiende geld niet direct uitgeven op de vrijmarkt. Leer je kind sparen voor iets dat het graag wil hebben, stel behoeftebevrediging uit. Laat zien: alle beetjes helpen. Wat ook kan: ga van het verdiende geld samen iets gezelligs doen. Een ijsje eten, bijvoorbeeld.
Morgen is het Koningsdag. Ik schreef al: een goede voorbereiding is het halve werk. Zoek daarom nu de vlag en wimpel al even op en leg die klaar. Dan heb je morgen weinig werk.
Fijne Koningsdag!