Tip 203: Een praktisch alternatief

Zoals je misschien hebt gelezen in eerdere tips proberen wij geen wegwerpproducten te kopen. Dat bespaart immers grondstoffen en geld. Zo gebruiken wij afwasbare rietjes en vermijden we wegwerpbordjes en –bekers. Maar ook laten we sinds een paar jaar de papieren servetten links liggen. Sinds kort zijn we ook gestopt met keukenpapier.
Dat ging er bij ons behoorlijk snel doorheen. Met vijf kinderen in huis wordt er regelmatig geknoeid. Ook gebruikten we het om onze neus te snuiten. En we hadden wel vaatdoekjes en katoenen zakdoeken, maar zo’n stuk papier is lekker makkelijk. Daar kunnen we niet zonder, dacht ik altijd.

Herbruikbaar
Totdat ik een filmpje voorbij zag komen over uitwasbaar keukenpapier van bamboe. Doekjes die tot wel zeventig keer mee gaan. Dat leek me wel wat. Ik heb een rol aangeschaft – zoals je ziet op de foto – en er tien doekjes afgescheurd voor in een pot op het aanrecht. Vanaf nu pakken we zo’n doekje als we iets willen afvegen. Dat was wel even wennen, want je pakt het ook snel om je neus te snuiten. Maar daar is het natuurlijk niet voor bedoeld. Daarom heb ik er een pot met katoenen zakdoeken bij gezet.

Zo werkt het…
Dus lekker dichtbij en makkelijk te pakken; alleen dan gaat zo’n gedragsverandering werken. Anders haken je gezinsleden af. De gebruikte doekjes was ik mee met de theedoekenwas. Daar hoef ik de machine dus niet extra voor aan te zetten. Ik spaar hier wekelijks drie rollen huishoudpapier mee uit.
Wel zo duurzaam en snel verdiend, toch?

2 reacties op “Tip 203: Een praktisch alternatief”

  1. geen wegwerpproducten meer! wow daar ben ik ook voorstander van hoe doe je dat dan met je maandelijkse cyclus. Ben er sinds een paar dagen achter dat er zoiets als een menstruatiecup bestaat; schijnt al in 1930 uitgevonden te zijn, waarom er dan zo weinig van bekend is om je heen snap ik niet zo goed. Is misschien ook wel een lastig onderwerp, maar met elkaar maken we de afvalbergen wel steeds groter. Zou je hierover misschien iets willen schrijven zodat ook dit meer bekendheid krijgt. Zou graag een reactie ontvangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.