Tip 349 Kinderkleding

Wat is dat toch met kinderen en kleding. Het begint al voordat ze geboren zijn. Van die schattige kleertjes die je – onder invloed van je hormonen – gewoon niet kan laten liggen. Maar al snel puilen de kasten van je kinderen uit en hebben ze zóveel kleding dat ze soms dingen aan het eind van het seizoen maar een enkele keer hebben gedragen. Jammer, want dan is ’t vaak alweer te klein geworden.

Hebben jouw kinderen ook een propvolle kast en weet je soms ‘s morgens niet wat je ze precies aan moet trekken? Misschien hebben ze wel gewoon een beetje te veel. Bovendien: we dragen vaak dezelfde kleding, omdat die lekker zit of de juiste kleur heeft. Dus waarom zou je al die andere kleding dan nog houden?

Toch gaat het in deze tip niet zozeer over de hoeveelheid kleding. Ook al denk ik dat je niet zoveel nodig hebt, zeker in een gezin waarin er iedere dag wel gewassen wordt. Maar het gaat mij in dit geval meer om de bewustwording van de hoeveelheid.
Daarom is het slim alle kleding van je kind zo aan het einde van dit seizoen weer eens door je handen te laten gaan.  Van welke kleren denk je: ah da’s leuk, dat kan morgen mooi aan? Dat mag terug in de kast.
En ja, de rest van de kleding mag dus weg. Zeker kleding die te klein is, maar die eigenlijk nog zo schattig staat. Je kan ook nog als regel stellen: alles wat de laatste twee maanden niet is gedragen, is overbodig. Het geeft ruimte. Zowel in de kast als in je hoofd: het helpt je ook om te kiezen wat er wordt aangetrokken. En vergeet ook niet: elke dag geconfronteerd worden met stapels kleding die niet wordt gedragen kan ook een negatief gevoel geven. Ik zou willen zeggen: maak een ander er blij mee. Geef het aan een bekende of een goed doel.

Wij zorgen voor een kleine garderobe voor de kinderen. Allemaal kleren die ze zelf ook mooi vinden. Dat is belangrijk. Een combinatie van tweedehands (zo blij mee!) en nieuw aangeschaft. Door die trui te dragen van je grote zus ben je zelf ineens óók heel groot. Tweedehands kleding is bovendien beter voor het milieu. Het bespaart grondstoffen. Bovendien heeft goedkope kleding na alles wat we te weten zijn gekomen over de naaiateliers in Bangladesh sowieso een nare bijsmaak gekregen.  Wil je kijken hoe duurzaam jouw favoriete kledingwinkel is?  Neem eens een kijkje op ‘Rank a brand’.

 

Winkelwagen